Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα 5.000 πρώτα άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών, θα χορηγήσουν οι τράπεζες
"Σπίτι μου": Φθηνά στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας – Κριτήρια και χρεώσεις τραπεζών
Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους ξεκίνησαν από τις 3 Απριλίου και δικαιούχοι είναι νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών,
Τρίτη, 04/04/2023

Τα 5.000 πρώτα άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών, θα χορηγήσουν οι τράπεζες το προσεχές διάστημα, στα πλαίσια του προγράμματος «Σπίτι μου».

Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους ξεκίνησαν από τις 3 Απριλίου και δικαιούχοι είναι νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών, που δεν έχουν σπίτι στο όνομά τους και παράλληλα έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ (για άγαμους) και 24.000 ευρώ (για ζευγάρι). Για το κάθε παιδί ανεβαίνει το ανώτατο εισοδηματικό όριο κατά 3.000 ευρώ, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες το μέγιστο εισόδημα είναι στα 27.000 ευρώ ( συν 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί πλην του πρώτου).

Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ανώτατο ποσό δανείου που θα χορηγεί το πρόγραμμα θα ανέρχεται σε 90% του ποσού του συμβολαίου αγοραπωλησίας και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι 3 – 30 χρόνια, ενώ η συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου είναι κατά 75% άτοκα από το χρηματοδοτικό μέσο και κατά 25% από τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων, οι οποίες ανακοίνωσαν τα αρχικά επιτόκια χορήγησης των επιδοτούμενων δανείων ως εξής:

pastedGraphic.png

pastedGraphic_1.png

Κριτήρια επιλεξιμότητας ακινήτου

Τα κατάλληλα για κατοικία ακίνητα περιλαμβάνουν όσα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, έχουν μέγεθος έως 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων και κυοφορούμενων τέκνων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης).

Επιπλέον, κατάλληλο θεωρείται ένα ακίνητο επί του οποίου ο αιτών διαθέτει είτε πλήρη κυριότητα, είτε επικαρπία σε ποσοστό συνιδιοκτησίας ανώτερο από 50%.

Περαιτέρω, το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος. Στην περίπτωση που ο τόπος εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής, το ακίνητο θεωρείται κατάλληλο εάν βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής. Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε νησί, πλην της Κρήτης, τότε κρίνεται κατάλληλο εάν συμφωνεί και με τον τόπο εργασίας στο ίδιο νησί.

Εξάλλου το ακίνητο πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

  • Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία
  • Έχουν αξία έως €200.000, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς
  • Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.
  • Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής
  • Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239).

Ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, Α’ ή Β βαθμού, ή
πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή, όπως παππούδες/γιαγιάδες σε σχέση με εγγόνια, αδέλφια σε σχέση μεταξύ τους, ή γονείς σε σχέση με τέκνα

Η πιστοποίηση του βαθμού συγγένειας πραγματοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Πότε το δάνειο είναι άτοκο

Το επιτόκιο δανείου θα επιδοτείται κατά 100% για όλη τη διάρκεια του δανείου σε περιπτώσεις:

• Νέων ζευγαριών που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης,
• Νέοι ή νέα ζευγάρια που, κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (έως 30 έτη), καταστούν τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι. Η επιδότηση επιτοκίου θα ξεκινά μετά την υποβολή στην Τράπεζα των απαιτούμενων δικαιολογητικών σχετικά με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στη κατηγορία των τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών και θα αφορά το υπόλοιπο διάστημα αποπληρωμής του δανείου.

Καταγγελία δανείου - Έξοδα δανειολήπτη

Το πιστωτικό ίδρυμα καταγγέλλει το δάνειο μετά τη συμπλήρωση ενενήντα (90) ημερών καθυστέρησης. Ωστόσο ο οφειλέτης μπορεί να προβεί σε ρύθμιση με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των τραπεζών, με τους εξής περιορισμούς:

  • η ρύθμιση δεν θα πρέπει να μειώνει το ποσό της σύμβασης δανείου κατά τρόπο που το τελικώς επιστρεφόμενο κεφάλαιο θα είναι μικρότερο του συνολικού ποσού που έχει εκταμιευθεί,
  • ούτε να αυξάνει το επιτόκιο το οποίο θα παραμένει το ίδιο ή μειωμένο προς εξυπηρέτηση της ρυθμισμένης οφειλής,
  • ούτε να αυξάνει την διάρκεια αποπληρωμής πέραν της ανώτατης διάρκειας των τριάντα (30) ετών,
  • ούτε να προβαίνει σε κεφαλαιοποίηση τόκων ή τόκων υπερημερίας.

Το ποσό του διαχειριστικού κόστους που περιλαμβάνει όλα τα πάγια και εφάπαξ έξοδα του δανειακού φακέλου των τραπεζών για τη διαχείριση και έλεγχο επιλεξιμότητας των ωφελούμενων, καταβάλλεται από το Πρόγραμμα κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου. Ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται επιπλέον για τα έξοδα φακέλου.

Τα λοιπά έξοδα για την αγορά του ακινήτου (π.χ. νομικός έλεγχος, τεχνική εκτίμηση ακινήτου, κλπ.), δημοσιοποιούνται για το κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα που
συμμετέχει στο Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και βαρύνουν τον δανειολήπτη. Τέλος, θα καταβάλλονται από τον δανειολήπτη έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή του βάρους επί του ακινήτου όπως:
• δαπάνη για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εγγραφής προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου,
• τέλος για την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης,
• έξοδα για την υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικών,
• περίληψη της δικαστικής απόφασης και την έκδοση των πιστοποιητικών,
• έξοδα για τη δήλωση των δικαιωμάτων προσημείωσης, εφόσον λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο,
• έξοδα άρσης προσημείωσης,

Τα έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες

Το πρόγραμμα παρέχει κάλυψη του διαχειριστικού κόστους του δανειακού φακέλου κατά την εκταμίευση του δανείου που χρεώνει το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα τον δανειολήπτη. Παράλληλα, τα δάνεια θα παρέχονται χωρίς την εφαρμογή της εισφοράς του Ν. 128/75, που ανέρχεται σήμερα σε 0,12%.

Alpha Bank: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. εφόσον απαιτηθεί Παραστατικό), Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 420 ευρώ.

EurobankΎψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300€ πλέον Φ.Π.Α. (εφόσον υπόκειται σε απόδοση Φ.Π.Α.), Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου από 500 ευρώ, το οποίο μεταβάλλεται υπό προϋποθέσεις (π.χ. προσαυξήσεις για περιοχές εκτός έδρας μηχανικού, νησιά, κλπ.). Έως 650 ευρώ σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου σε παραπάνω από 1 ακίνητα. Για κάθε επιπλέον ακίνητο, για το οποίο θα πραγματοποιηθεί Τεχνικός-Νομικός έλεγχος το κόστος ανέρχεται σε 350 ευρώ ανά ακίνητο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος η συνολική χρέωση, δε θα υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. εφόσον απαιτηθεί Παραστατικό), Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου κατ’ ελάχιστον 246 ευρώ. Σε ειδικές περιπτώσεις όπου πραγματοποιηθεί αλλαγή ακινήτου και χρειαστεί να πραγματοποιηθούν νέοι έλεγχοι ακινήτου, θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για την ολοκλήρωση του Νομικού και του Τεχνικού Ελέγχου. Στα ως άνω έξοδα δεν περιλαμβάνονται λοιπά έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή του βάρους επί του ακινήτου όπως, δαπάνη για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εγγραφής προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου, τέλος για την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης, έξοδα για την υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικών, την περίληψη της δικαστικής απόφασης και την έκδοση των πιστοποιητικών, έξοδα για τη δήλωση των δικαιωμάτων προσημείωσης, εφόσον λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, έξοδα άρσης προσημείωσης. Αυτά θα καταβάλλονται από τον πιστούχο.

Παγκρήτια Τράπεζα: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ. Κόστος Νομικού Ελέγχου: 1) 86,80 ευρώ που αφορά σε: έξοδα ελέγχου τίτλων ακινήτου προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση του δανείου και δεν περιλαμβάνει έξοδα εγγραφής προσημείωσης και τυχόν άλλα έξοδα που αφορούν στην εμπράγματη εξασφάλιση τα οποία βαρύνουν εξολοκλήρου τον δανειολήπτη. Συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, σήμερα 24%. Σε περίπτωση μετάβασης δικηγόρου σε υποθηκοφυλακείο εκτός της έδρας του ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τα έξοδα μετακίνησης (€ 0,25/χλμ) καθώς και με τυχόν άλλα πραγματικά έξοδα μετάβασης και διαμονής. Τα εν λόγω έξοδα αφορούν ανά ελεγχόμενο ακίνητο, εισπράττονται πριν από τη διενέργεια των αντίστοιχων ελέγχων και δεν επιστρέφονται εφόσον οι έλεγχοι πραγματοποιηθούν. 2) 148,80 ευρώ που αφορούν σε έξοδα εκτίμησης ακινήτου προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση του δανείου. Συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, σήμερα 24%. Σε περίπτωση μετάβασης του εκτιμητή σε απόσταση πέραν των 30χλμ από την έδρα του ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τα έξοδα μετακίνησης (€ 0,25/χλμ) καθώς και με τυχόν άλλα πραγματικά έξοδα μετάβασης και διαμονής. Τα εν λόγω έξοδα αφορούν ανά ελεγχόμενο ακίνητο, εισπράττονται πριν από τη διενέργεια των αντίστοιχων ελέγχων και δεν επιστρέφονται εφόσον οι έλεγχοι πραγματοποιηθούν.

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 400 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 400 ευρώ.

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 350 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 300 ευρώ.

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 350 ευρώ + ΦΠΑ.

Attica Bank: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ, Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου: Δαπάνη εκτίμησης Γης - Οριζόντιας ή Αυτοτελούς Κατοικίας : Πάγιο 175 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Η δαπάνη εκτίμησης περιλαμβάνει έλεγχο πολεοδομικής νομιμότητας ακινήτων εκτιμηθείσας αξίας έως 600.000 ευρώ. Για εκτιμώμενα ακίνητα οδικής απόστασης > 40χλμ από την έδρα του εντολέα καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα με χρέωση € 0,25/χλμ. Επίσης καταβάλλονται έξοδα εισιτηρίων, πορθμείων, διοδίων σύμφωνα με τα παραστατικά που θα προσκομίζονται από τον εκτιμητή με μέγιστη αμοιβή το ποσό των 80 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σε περιπτώσεις διανυκτέρευσης του εκτιμητή θα εκδίδεται τιμολόγιο και μέχρι του ποσού των 70 ευρώ (διανυκτέρευση και πρωϊνό) με μέγιστη αμοιβή το ποσό των 120 ευρώ / ημέρα πλέον ΦΠΑ και μία διανυκτέρευση. •Δαπάνη Νομικού Ελέγχου: 80 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε καμία περίπτωση το συνολικό ποσό των εξόδων νομικού και τεχνικού ελέγχου ανά τελικό αποδέκτη δεν θα υπερβεί το ποσό των 650 ευρώ. Τα ανωτέρω έξοδα εισπράττονται ανά ακίνητο.

Τράπεζα Πειραιώς: Ύψος Διαχειριστικού κόστους Φακέλου Τελικών Αποδεκτών 300 ευρώ, πλέον ΦΠΑ εφόσον η αμοιβή δεν απαλλάσσεται από ΦΠΑ με βάση τις τρέχουσες διατάξεις. Κόστος Νομικού και Τεχνικού Ελέγχου 500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η αμοιβή αφορά μέγιστο ποσό για ένα ακίνητο και δεν περιλαμβάνει τυχόν οδοιπορικά που ενδέχεται να επιβαρύνουν λόγω ακινήτου σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υφίσταται κατάστημα της τράπεζας.

Συναφείς αναρτήσεις
ΔΥΠΑ - «Σπίτι μου»
Σχετικά με την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι στο διάστημα από τις 3 Απριλίου ...
Καταθέσεις/Δάνεια
Κατά 26 μονάδες βάσης αυξήθηκε το επιτοκιακό περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες τον Μάιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, ...
Πριν το τέλος του 2023
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει διετή δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στέλνοντας μήνυμα αξιοπιστίας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την ...
Με υπογραφή Α.Γεωργιάδη
Με υπογραφή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων δανείων του στεγαστικού ...
ΔΥΠΑ-Πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Σχετικά με την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι σε διάστημα 8 εβδομάδων, από 3 ...
ΔΥΠΑ-Η πραγματικότητα με αριθμούς
Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», για τη χορήγηση άτοκων και χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων αγοράς ...
Στοιχεία ΤτΕ
Ακάθεκτη συνεχίστηκε η διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά ...
Πρόγραμμα "Σπίτι μου"
Από την Δευτέρα 3 Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 5.000 πρώτα χαμηλότοκο στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ...
40ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Τη νέα στεγαστική πολιτική και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη της ιδιοκτησίας και την ...
 
 
Η HELLENiQ ENERGY στήριξε, ως o Μεγάλος Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, την επιτυχή διοργάνωση του Παραολυμπιακού Πανοράματος. Η μοναδική αυτή εκδήλωση, που ...
Το 10ο επετειακό, εορταστικό και γενέθλιο Athens Bike Festival Powered by ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην Ελλάδα, φιλοξένησε ...
Στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΔ στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ ...
Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα ...
Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, ...
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Visa, σχετικά με τις προτιμήσεις ...
Οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη σφραγίστηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Τουρισμού. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε, αφού το Εφετείο απέρριψε ...
Σύμβαση προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Σούδας και της Στυλίδας και τη ...
Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας ...
Με έμπευση από το motto «Non ministrari sed ministrare» και με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεκαπέντε μαθητές δημιούργησαν την ...
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...